slimme verlichting voor brandweer kazerne Heerlen

In 1965 wordt de nieuwe brandweerkazerne aan de Burgemeester Gijzelslaan geopend. Voor toen een van de modernste kazernes in Nederland. De moderniteit ontlokt bij toenmalig Minister Smallenbroek tijdens de opening van de kazerne de uitspraak “Dat hadden ze in Amsterdam moeten zien”. De kazerne beschikt over een eigen noodstroomvoorziening, een eigen sportzaal en  een mogelijkheid voor helikopters om op het dak te landen. In 1997 werd de kazerne gerenoveerd.

KNX voor brandweer Heerlen
Brandweer kazerne Heerlen

In 2023 hebben wij in opdracht van EPM de nieuwe verlichting geprogrammeerd. Deze was nodig aan vervanging toe.

In de 10 slaapkamers gaan nu bij een brandalarm de LED panelen geleidelijk aan van 0 tot 50% lichtsterkte, en de rest van de route (gang, glijpalen, remise) word maximaal verlicht. Na 2 minuten gaat alles weer uit zodat de rest van de manschappen hun slaap snel kunnen hervatten.

De LED panelen worden aangestuurd met Dali. De Dali lijnen zijn gekoppeld met Dali/KNX gateways zodat de basis een KNX systeem is. De beheerder kan middels een app op een telefoon en PC de aan/uit timers en klokken instellen.

Tijdens onze werkzaamheden waren er meerdere ‘uitdrukkingen’  Het was erg interessant om te leren over het werk op een brandweerkazerne.